PREZRAČEVANJE

Rekuperator je prezračevalna naprava s toplotnim izmenjevalcem, v katerem izrabljeni zrak prenaša svojo energijo na svež dovodni zrak. Ventilatorja v rekuperatorju uravnavata pretok zraka, filtri pa skrbijo za njegovo čistost. Zaradi izredno učinkovitih toplotnih izmenjevalcev, imajo rekuperatorji Paul do 95% učinkovitost vračanja energije. Še boljšo lahko dosežemo z entalpijskimi izmenjevalci, katerih glavna naloga je sicer uravnavanje optimalnejše vlažnosti v prostoru.

Stenske prezračevalne enote za stanovanja in hiše

HCV 300 je edinstvena in zelo prilagodljiva rešitev za prezračevanje stanovanj, hiš ter vil. Na voljo je kot kompletna prezračevalna enota skupaj z vgrajeno nadzorno ploščo in je dobavljena z vsemi deli, potrebnimi za stensko montažo. HCV 300 je kot nalašč tudi za skrito vgradnjo.

PREZRAČEVALNA NAPRAVA Z VRAČANJEM TOPLOTE

Model NOVUS 300 ima efektivni izkoristek po metodi Pasivhaus inštituta 93-94,5 %!

PAUL Rekuperatorji, namenjeni vgradnji v stanovanjske objekte, so izredno tihi in omogočajo vgradnjo tudi izven kurilnice (novus 300: 17 do 21 dB pri pretokih od 150 do 200 m3/h), hkrati so tudi energijsko varčni (novus 300: 0,24 Wh/m3)
Večina naprav omogoča zvezno asimetrično regulacijo pretokov, ki rešuje problem predgrevanja zraka in omogoča delovanje tudi v mrzlih zimskih dneh
Uporabniku prijazen in estetski TFT ekran na dotik omogoča enostaven pregled in upravljanje rekuperatorja
Vsi proizvodi PAUL zagotavljajo konstanten željen pretok zraka z regulacijo CVC (Constant Volume Control), ki bo kmalu obvezna v celotni EU
PAUL ima največji tržni delež v Nemčiji, v letu 2011 je povečal prodajo za 38 % v Nemčiji in za 40% v tujini. V tem letu je podjetje izdelalo že preko 35.000 patentiranih prenosnikov toplote!

 

800 pregled naprav paul jan 2014

Kako deluje prezračevanje?

Prezračevanje z rekuperacijo toplote se lahko vgradi samostojno oziroma v kombinaciji s sistemom klimatizacije. Princip delovanja je takšen, da se v zimskem času toplotna energija izstopajočega zraka prenese na sveži vhodni zrak, medtem ko se v poletnem času topel vhodni zrak delno ohladi z izhodnim hladnim zrakom, večinoma v kombinaciji s klimatizacijo prostorov. Sveži zunanji zrak se v napravi filtrira ali ogreva le z rekuperacijo toplote odpadnega zraka ali dodatno dogreva in hladi s pomočjo klimatske naprave. Ob tem naprava poskrbi tudi za izmenjavo vlage ter za čiščenje vstopnega zraka.

Rekuperacija toplote pri sistemih prezračevanja z rekuperacijo se giblje nekje med 80% in 95% in je odvisna od izkoristka rekuperatorja, pretoka zraka ter vlažnosti zraka. Ker zračna tokova ostajata medsebojno fizično ločena, se absolutna vlažnost ne spreminja, razen v primerih ko vgradimo entalpijski izmenjevalec toplote.

Prezračevanje vašega doma je postalo zelo pomembno, saj so nove hiše vedno bolj zrakotesne in ni več naravnega prezračevanja. Potrebno je uravnavati tako vlažnost, temperaturo in količino svežega zraka. Najpomembnejše pa je varčevanje z energijo. Vse to vam zagotavljajo odlične hišne naprave danskega proizvajalca DANTHERM.

Dantherm ima 50 letne izkušnje na področju prezračevanja in je razvil serijo hišnih naprav, ki so tihe in učinkovite. Zagotovite si visoko kvaliteto bivanja v vašem domu, izvedbo prezračevanja zaupajte strokovnjakom.

HXV domače prezračevanje z protitočnim prenosnikom

HXV 5 enota odvaja topel odpadni zrak iz prostora in ga nadomešča s suhim in čistim zunanjim zrakom, ki se predgreje, ko potuje skozi prenosnik toplote. Tako je zagotovljeno varčevanje z energijo, notranje ugodje in zaščita vašega doma pred neželeno vlago.

HXV 5 – enostavna za uporabo

HXV 5 enota je idealna za uporabnika, ki ceni nizko rabo energije, ki se prepleta z nizko ceno sistema. Je kompaktna, lahka in enostavna za vzdrževanje, kar predstavlja odlično izbiro za stanovanja in eno ali dvodružinske hiše.

Glavne značilnosti:
– Kompaktna izvedba, ki se lahko vgradi v 60 x 60 cm omarice
– Protitočni prenosnik toplote
– Enostavna za uporabo in montažo
– Vgrajen električni grelnik za dovodni zrak
– Možnost vgradnje kanalov na levi ali desni strani

Dodatki:
– Visoko tehnološka nadzorna plošča s senzorji za kvaliteto zraka in vlago
– RJ-45 kabel, 12 metrov
– Vodni dogrelnik
– Higrostat
– Zračni kanali s parno zaščito 

rekuperator zraka HXV tabela 

HRV z rotaicijskim prenosnikom

HRV 5 je popolna rešitev za uporabnike, ki želijo energijsko učinkovit in neslišen prezračevaln sistem z vračanjem valgeZ enoto HRV 5 komuniciramo preko Dantherm brezžičnega upravljavca. Tedenski način delovanja se nastavi v dvajsetih uporabniku prijaznih korakih, kjer nastavimo želene pretoke, čas delovanja in datum. Trenutni način delovanja lahko sproti preverjate na samem brezžičnem upravljavcu. V kolikor bi potrebovali samodejno krmiljenje enote glede na želene prednastavljene parametre, se na krmilnik poveže higrostat, s katerim bo enota nivo vlažnosti vzdrževala vedno na dopustni meji.

Prenosnik toplote

HRV 5 prenaša toploto z notranjega toplega zraka na zunanji svež zrak preko rotacijskega prenosnika toplote z učinkovitostjo do 80% . Prednost teh prenosnikov toplote je v tem, da se delež vlage vrne v prostor s svežim zrakom, kar v suhih zimskih mesecih prepreči izsuševanje prostorov v vašem domu. Rotacijski prenosnik toplote je zelo enostavna in energijsko učinkovita rešitev, ki preprečuje nastanek ledu na površini prenosnika tudi takrat, ko so temperature pod -20°C. V ta namen predgrevanje v normalnih pogojih ni potrebno. Prednost teh prenosnikov je tudi v tem, da zrak ne kondenzira, saj se celotna vlaga odvaja z odvodnim zrakom iz prostora v prenosnik toplote. Ventilatorji imajo visoko učinkovite motorje, ki so zmožni dovajati različne zračne volumne – odvisno od potreb. Največji pretok zraka je 450 m3/h.

Delovanje poleti

Med poletjem HRV 5 enota izkoristi ponoči hladnejši zunanji zrak za ohlajanje toplejšega notranjega zraka. V kolikor notranja temperatura preseže nastavljeno, je hladnejši zunanji zrak preko obvoda direktno vpihovan v prostor.

Glavne značilnosti:
– Visoka učinkovitost – do 80%
– EC motorji z nizko porabo električne energije
– Nizka hrupnost
– Brezžično daljinsko krmiljenje z možnostjo tedenskega programa prezračevanja ali delovanja v poletnem obdobju
– Stalni pretok zraka z nizkimi tlačnimi izgubami

Dodatki:
– Dodatni daljinski upravljalnik
– Kabel za alarm
– Električni dogrelnik
– Higrostat

hrv 5 HRV 5 tabela